Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2020 → Zdeněk Sofer uspěl v soutěži ERC CZ
iduzel: 54437
idvazba: 63034
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 11:22:35
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 54437
idvazba: 63034
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2020/zdenek-sofer-uspel-v-soutezi-erc-cz'
iduzel: 54437
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/53063/54437
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Zdeněk Sofer uspěl v soutěži ERC CZ

Zdeněk Sofer

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR podpořilo jeho projekt částkou přesahující 25 milionů Kč.

Cílem programu ERC CZ je podpořit excelentní výzkum na území ČR, a to realizací projektů předložených do některé z výzev Evropské rady pro výzkum, které byly zařazeny v rámci mezinárodního peer review hodnocení prováděného odbornými panely Evropské výzkumné rady v druhém kole do kategorie A nebo B a nezískaly podporu z evropských prostředků. V letošním roce se do veřejné soutěže přihlásilo osm projektů, všechny splnily kvalifikační kritéria a byly podpořeny.

Profesor Zdeněk Sofer z Fakulty chemické technologie uspěl s projektem Nová generace monoelementárních 2D materiálů. Výše podpory činí 25 159 000 Kč.

„Získané prostředky umožní výrazné rozšíření výzkumné skupiny o nové post-doky a doktorandy. Budeme se moci intenzivně zaměřit na výzkum procesů CVD depozice těchto nových materiálů a studium jejich aplikačního potenciálů. Získané zkušenosti se studiem materiálů pro uchovávání energie i optoelektroniku v budoucnu využijeme i v dalších směrech výzkumu,“ říká Zdeněk Sofer.

Jak z názvu projektu vyplývá, jedná se o problematiku materiálů tvořených pouze jedním prvkem. Nejznámějším z těchto materiálů je grafen, který je intenzivně studován v posledním desetiletí. Obdobné struktury mohou ale tvořit i prvky, jako je křemík, germanium, fosfor a arsen. Tyto prvky lze  připravit také v podobě vrstvy tenké pouze jeden atom, nicméně jejich vlastnosti se od grafenu výrazně odlišují.

„Jedná se o polovodiče, u nichž lze ovlivňovat jejich vlastnosti, jako je například elektronová struktura, pomocí počtu vrstev. Další možností ovlivňování vlastností těchto materiálů je pomocí kovalentní a nekovalentní funkcionalizace,“ přibližuje profesor Sofer.

Projekt se zaměřuje především na možnosti přípravy těchto materiálů pomocí metod chemické depozice z plynné fáze (CVD technika), kterou je možné převádět do průmyslového měřítka. Dalším zaměřením tohoto projektu je studium chemických vlastností a možností chemické funkcionalizace povrchů těchto materiálů. Projekt se bude dále zabývat potenciálními aplikacemi těchto nových a neprozkoumaných materiálů.

„Hlavní zaměření je na možnosti uchovávání energie pomocí těchto materiálů v lithiových a sodíkových bateriích a superkapacitorech. Druhým směrem výzkumu možností uplatnění těchto nových materiálů je studium aplikací v optoelektronice, jako jsou hybridní světelné diody a solární články,“ říká profesor Sofer.

Kromě VŠCHT uspěli v soutěži ERC-CZ ještě vědci z Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, VUT v Brně a Biologického centra AV ČR. Na webu MŠMT neleznete kompletní přehled podpořených projektů i více informací k soutěži samotné.

Aktualizováno: 18.5.2020 13:43, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi