Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2021 → Centrum CirkTech hostilo vrcholné politiky a zástupce průmyslu
iduzel: 60636
idvazba: 71772
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 02:34:14
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 60636
idvazba: 71772
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2021/centrum-cirktech-hostilo-vrcholne-politiky-a-zastupce-prumyslu'
iduzel: 60636
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/57420/60636
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Centrum CirkTech hostilo vrcholné politiky a zástupce průmyslu

VRJ08367

Nové výzkumné centrum CirkTech VŠCHT Praha pořádalo 25. srpna pracovní zasedání k budoucnosti zpracování cínoveckého lithia a strategického projektu Gigafactory. Pozvání naší vysoké školy přijali předseda vlády Andrej Babiš, ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda TAČR Petr Konvalinka, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza a další špičky politické reprezentace, tuzemského průmyslu i univerzitního světa. Za VŠCHT se jednání kromě rektora Pavla Matějky a prorektora Milana Pospíšila zúčastnili rovněž děkan FCHT Karel Bouzek nebo zástupci správní rady -  její předseda Jan Duspěva a člen Bohdan Wojnar.

Prvním úkolem centra, jež sídlí v areálu společnosti Lafarge Cement v Čížkovicích, je poloprovozní ověření vlastní patentované bezodpadové technologie InCeMet na získávání lithného koncentrátu. „Předpokládáme, že výsledky ověření naší technologie budeme mít v horizontu několika měsíců,“ uvedl na tiskové konferenci po skončení jednání rektor VŠCHT Pavel Matějka. Podstata technologie, jejímž autorem je doktor Hong Vu z VŠCHT Praha, spočívá v synergické integraci metalurgického postupu s cementářskou výrobou pro ekonomicky efektivní získávání lithia (a dalších hodnotných složek lithných slíd) společně s ceněnými nízkoalkalickými slínky nebo nedostatkovou granulovanou struskou, které jsou důležitými surovinami cementářských výrob.

Zda ČEZ nakonec metodu využije pro komerční získání lithia z cínoveckých rud, určí vedení energetické společnosti do dvou let. Kromě technologie InCeMet totiž zůstává ve hře modifikovaná sádrovcová technologie, které se také říká tradiční nebo loužicí. "O metodě, kterou použijeme na zpracování, bychom rádi rozhodli v roce 2023 tak, abychom byli schopni najet s výrobou v roce 2025, aby se nám tento harmonogram potkal s harmonogramem využití lithia při výrobě baterií, především baterií do elektromobilů," sdělil novinářům Daniel Beneš.

Dle informací ministerstva průmyslu a obchodu není ambicí České republiky vytěženou lithnou rudu prodávat na světových trzích, ale vytvořit celý produkční řetězec, jehož vrcholem by byla tzv. Gigafactory, neboli továrna na bateriové články pro elektrická vozidla. Stát zastoupený MPO proto před časem podepsal se společností ČEZ memorandum týkající se výstavby Gigafactory. „VŠCHT Praha je připravená stát se koordinující institucí pro výzkumnou platformu spojenou s výrobou a recyklací moderních lithiových a dalších baterií/akumulátorů,“ oznámil jeden z výstupů jednání se zástupci vlády a průmyslu rektor Matějka. „V širším kontextu se chceme věnovat oblasti ekologické konverze a skladování elektrické energie se zvláštním zaměřením na automobilový průmysl – počítáme s účastí dalších veřejných vysokých škol i ústavů AV ČR ve spolupráci s relevantními průmyslovými partnery,“ dodal.

VŠCHT Praha jako technická vysoká škola dlouhodobě vzdělává vysoce kvalifikované odborníky pro průmyslovou sféru, kteří jsou schopni zásadním způsobem inovovat průmyslové provozy. „Jsme připravení vychovávat experty i pro oblast cirkulárních technologií včetně moderních zdrojů energie, jejího ukládání a maximálně efektivního využití. Stejně tak budeme podporovat celoživotní vzdělávání odborníků v průmyslových firmách, abychom posílili jejich inovační potenciál a konkurenceschopnost na mezinárodních trzích,“ doplnil rektor Matějka.

Aktuálně připravované projekty centra CirkTech

  • Procesy spojené se získávání lithia (Li2CO3) a jeho následným zpracováním (2021 – 2022)
  • Recyklace Li baterií
  • Získávání neželezných kovů z druhotných surovin (odpadů)
  • Využití elektrárenských popílků jako zdrojů kovů a suroviny pro vysokopecní strusku
  • Zpracování severočeských jílů – zdroje kovů a vysokopecní strusky
  • Likvidace/přepracování odpadů a studium vlivu těchto procesů na výsledný cementářský slínek i životní prostředí
  • Procesní inženýrství – vytváření bilančních modelů a jejich zpětná verifikace v praxi pro nejrůznější materiály a provozní podmínky


Další výzkumná témata

  • Procesy spalování různých paliv
  • Recyklace - zpracování solárních panelů
  • Emise - sledování emisí a jejich snižování
  • Výzkum odpařování těkavých škodlivin a těžkých kovů v rotační peci
  • Možnost odstraňování těkavých škodlivin ze suroviny vysokoteplotním výpalem
  • Experimentální výpaly různých druhů slínku

Kontakt pro média

Mgr. Michal Janovský, vedoucí oddělení komunikace VŠCHT Praha
michal.janovsky@vscht.cz, 733 690 543

VRJ08406
VRJ08379
VRJ08295
VRJ08301
VRJ08392
IMG-20210825-WA0001

Aktualizováno: 3.9.2021 18:44, Autor: Michal Janovský

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi