Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Veřejnost → Pro média → Archiv tiskových zpráv → 2022 → VŠCHT Praha založila nový Ústav udržitelnosti a produktové ekologie
iduzel: 63540
idvazba: 75745
šablona: stranka_obrazek
čas: 19.3.2024 10:19:17
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 63540
idvazba: 75745
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/2022/vscht-praha-zalozila-novy-ustav-udrzitelnosti-a-produktove-ekologie'
iduzel: 63540
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/62642/63540
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

VŠCHT Praha založila nový Ústav udržitelnosti a produktové ekologie

koci

Na Fakultě technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha byl založen nový ústav se zaměřením na rozvoj udržitelného hospodaření v soukromé i státní správě, výzkum produktové ekologie a ekodesignu a na analytickou činnost v oblasti oběhového hospodářství.

Mimo výzkumné a expertízní činnosti se pracovníci ústavu budou věnovat rozvoji nových oblastí pedagogiky zaměřené na výchovu studentů rozumějícím potřebám životního prostředí, průmyslu, ekonomiky i lidské společnosti.

„Motto činnosti ústavu je: Bez technické a kreativní sféry se udržitelnost realizovat nedá,“ říká zakladatel a vedoucí nového ústavu, profesor Vladimír Kočí.

V září 2022 otevře ústav nové ročníky kurzů celoživotního vzdělávání Oběhové hospodářství a Sustainability management.

Ústav aktuálně připravuje k akreditaci nový magisterský studijní program s názvem Udržitelnost a oběhové hospodářství. „Chceme vychovávat odborníky na korporátní udržitelnost, po kterých v posledních měsících neuvěřitelně narůstá na pracovním trhu poptávka. Tato profese před nedávnou dobou ještě neexistovala a teď tuto pozici chce obsadit kdejaká výrobní firma, státní správa ale i banky,“ vysvětluje profesor Kočí s tím, že otevření studijního programu se očekává v akademickém roce 2023/24.

Ústav udržitelnosti a produktové ekologie momentálně řeší dva větší grantové projekty. V rámci nového Centra environmentálního výzkumu CEVOOH https://cevooh.cz/ pracuje na GIS platformě pro průmyslovou symbiózu, s využitím LCA rozvíjí nová kritéria udržitelnosti nad rámec BATů a tvoří novou databanku environmentálních dopadů materiálů pro ekodesign.

Druhý projekt je pro nás neméně prestižní – byli jsme úspěšní ve výzvě Era-MIN 3 a v roli hlavního řešitele a koordinátora širokého mezinárodního konsorcia projektu ABtomat budeme řešit využití alternativních primárních a druhotných surovin pro výrobu hliníku, hliníkových sloučenin, dalších kovů a produktů,“ říká profesor Kočí. „Jsme také plně otevřeni ke spolupráci s novými partnery z praxe,“ dodává s tím, že v této oblasti probíhá aktuálně spolupráce na LCA studii nové skleněné lahve Kofola či na výpočtu uhlíkové stopy biomateriálů pro interiéry vozů Škoda Auto, a.s. Pro společnost ČEZ, a.s. a ASVEP určují vědci z ústavu environmentální aspekty využívání elektrárenských popílků. „Výzvou je pro nás nová spolupráce s Českou Spořitelnou, která je zaměřena na podporu environmentálně udržitelného financování,“ uzavírá Kočí.

O moderních trendech v ochraně prostředí s ohledem na udržitelnost a produktovou ekologie se lze dočíst v nedávném rozhovoru s profesorem Kočím pro univerzitní web - ZDE.

Aktualizováno: 2.3.2022 13:49, Autor: Michal Janovský

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi