Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Mladí chemici mají své olympijské vítěze, na podzim budou reprezentovat Česko
iduzel: 37641
idvazba: 39537
šablona: stranka_galerie_velka
čas: 19.3.2024 07:13:53
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 37641
idvazba: 39537
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/37609/37641'
iduzel: 37641
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/37609/37641
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Mladí chemici mají své olympijské vítěze, na podzim budou reprezentovat Česko

Tento týden od pondělí do čtvrtka (23. -26. ledna 2017) se konalo Národní kolo 53. ročníku Chemické olympiády, kterou vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a organizuje Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Letos poprvé se finále soutěže studentů středních škol konalo přímo na půdě průmyslového podniku. Organizátoři umístili národní kolo do Univerzitního centra VŠCHT v areálu společnosti Unipetrol RPA.

Soutěže se zúčastnilo 47 nejlepších středoškoláků ze všech krajů republiky. Odborná porota pod vedením Petra Holzhausera hodnotila jak teoretické znalosti, tak praktické dovednosti v laboratoři. Tématem finálového kola byla katalýza, proces směřující k urychlení určité chemické reakce pomocí katalyzátoru. Sedmnáct finalistů bude dál bojovat o možnost reprezentovat Česko na mezinárodní chemické olympiádě v thajském Bangkoku v červenci, kam poletí pouze 4 nejlepší.

Součástí čtyřdenního programu bylo kromě teoretických a praktických úloh také mnoho pestrých doprovodných aktivit. Soutěžící navštívili mostecký hrad Hněvín včetně hvězdárny, absolvovali exkurzi po provozu Unipetrolu v Záluží, prohlídku Zámku Valdštejnů nebo představení Docela velkého divadla z Litvínova.

„Jako rektor školy zaměřené na technické a přírodní vědy mě hřeje skutečnost, že se rok co rok objevuje skupina mimořádně talentovaných a odhodlaných studentů, kteří milují chemii. Vidím v nich generaci, která se za pár let hlasitě přihlásí o slovo a posune náš fascinující obor dál,“ říká Karel Melzoch, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Je nám velkou ctí, že hostíme nejlepší středoškolské chemiky z celé České republiky v Chemparku Záluží. Je to vůbec poprvé, kdy se finále chemické olympiády koná ve výrobním závodě. Jedině těsná spolupráce akademické sféry s firemním sektorem zaručí úspěšný rozvoj chemických oborů a přitáhne nové studenty, kteří se v budoucnu stanou hybnou silou české chemie ve školství, výzkumu a v průmyslu,“ doplňuje Andrzej Modrzejewski, generální ředitel skupiny Unipetrol.

„Úlohy mi přišly jednodušší, než jsem čekal, ale překvapily mě některé otázky z fyzikální chemie. Dávám přednost spíše teoretickým úlohám, ale pracovat v nových laboratořích s čistým sklem bylo super,“ sdělil Richard Veselý, student 2. ročníku, který svoji první účast v kategorii A proměnil ve vítězství.

 

Přehled vítězů:

Kategorie A – gymnázia

  1. Richard Veselý, Gymnázium Budějovická, Praha 4
  2. Ondřej Malý, Gymnázium Jateční, Ústí nad Labem
  3. Jiří Ledvinka, Gymnázium Opatov, Praha 4

 

Kategorie E – střední průmyslové školy

  1. Vojtěch Musil, Střední průmyslová škola chemická Brno
  2. Jiří Doležel, Střední průmyslová škola chemická, Brno

 

 

Vyhlašovatelem Chemické olympiády je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, pověřeným garantem pak Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, na které pak většina soutěžích po střední škole studuje elitní chemické obory. Soutěž začíná  domácími koly, pokračuje okresními a krajskými koly, a finalisté se potkají v národním kole. Jeho vítězové pak reprezentují Českou republiku na Mezinárodní chemické olympiádě. Ta se v roce 2018, kdy oslaví 50 let, uskuteční v Praze a Bratislavě.

Univerzitní centrum  VŠCHT Praha - Unipetrol, v němž se národní kolo olympiády uskutečnilo, je společným projektem zprovozněným v roce 2015. Jedná se o první univerzitu v České republice, která je umístěna přímo v provozním areálu. Studenti z místního kraje zde mohou studovat špičkovou vysokou školu bez toho, aby museli cestovat a opustit své zázemí a přátele. Navíc mají jistotu, že se po skončení studia mohou uplatnit přímo v Unipetrolu.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je špičková výzkumná technická univerzita s nadregionálním dosahem. Kromě odborného vzdělávání v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech realizuje kvalitní základní a aplikovaný výzkum v širokém spektru chemických, technologických, inženýrských, materiálových, biochemických, biotechnologických, farmaceutických a potravinářských oborů. Posláním vysoké školy je výchova jak kvalitních vysokoškolsky vzdělaných odborníků pro výrobní praxi, veřejnou a státní správu, tak i špičkových výzkumných a vědeckých pracovníků. VŠCHT Praha byla založena v roce 1952 a v současné době ji tvoří čtyři fakulty – Fakulta chemické technologie, Fakulta technologie ochrany prostředí, Fakulta potravinářské a biochemické technologie a Fakulta chemicko-inženýrská.

  

Vysoká  škola chemicko-technologická v Praze spojuje tradici s nejmodernějšími nano- a biotechnologiemi a dalšími progresivními směry a obory ve vědě a výzkumu. Spolu s vynikajícím mezinárodním renomé a špičkovým přístrojovým vybavením otevírá každému studentovi možnosti zapojit se do vědeckých projektů dle vlastního výběru, umožňuje zahraniční stáže a je následně vstupenkou k prestižnímu, dobře ohodnocenému uplatnění doma i v zahraničí.

 

Kontakt:

Michal Janovský, tiskový mluvčí VŠCHT Praha

Telefon: +420 733 690 543, e-mail: michal.janovsky@unipetrol.cz 

 

 

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.  Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává 4 500 lidí.

 

Kontakt:

Pavel Kaidl, tiskový mluvčí skupiny Unipetrol

telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@unipetrol.cz 

 Foto: Tomáš Belloň – IN2ON.CZ

foto: Tomáš Belloň – IN2ON.CZ
foto: Tomáš Belloň – IN2ON.CZ
foto: Tomáš Belloň – IN2ON.CZ
foto: Tomáš Belloň – IN2ON.CZ
foto: Tomáš Belloň – IN2ON.CZ

Aktualizováno: 26.1.2017 13:02, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi