Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Mezinárodni spolupráce v oblasti výuky a výzkumu
iduzel: 5778
idvazba: 6540
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 10:22:56
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 5778
idvazba: 6540
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5683/5778'
iduzel: 5778
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5683/5778
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Mezinárodni spolupráce v oblasti výuky a výzkumu

Curyšská Universita aplikovaných věd (ZHAW Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften) se sídlem ve Wädenswil získala díky výzkumné spolupráci s ČR na atraktivitě.

VŠCHT Praha a Ústav biologických věd (Department Life Sciences) společně s vedením  ZHAW se dohodly na vzájemné spolupráci. Obě instituce vyučují a realizují vědecký výzkum ve stejných oborech: farmaceutickém, chemickém, potravinářském a v oblasti životního prostředí. VŠCHT Praha a Institut pro biotechnologii ZHAW předpokládají, že od roku 2014 zavedou první společné kursy v magisterském studiu a dále prohloubí dlouhodobé společně uskutečňované výzkumné programy.

Konstruktivní spolupráce obou institucí existuje již dlouho. Obě organizace v pravidelném tříletém intervalu společně pořádají Česko-švýcarské sympoziu věnované biotechnologiím, na jehož úspěchu se významně podílejí Karin Kovar z ZHAW a Leona Paulová z VŠCHT Praha. Toto sympozium původně založili Hans-Peter Meyer, Lonza AG a Jan Káš z VŠCHT Praha. Symposium si získalo své pevné místo na poli mezinárodních vědeckých setkání a účastní se rovněž politické reprezentace obou pořádajících států.

Spolupráce v oblasti vzdělávání a výzkumu
Existující spolupráce obou institucí bude dále rozšířena v oblasti vzdělávání. Pedagogové VŠCHT Praha a ZHAW vytvořili koncept společných kursů, kterých by se mohli účastnit studenti obou zemí s předpokládaným termínem zahájení v listopadu 2014. Kromě toho je otevřena možnost pro talentované české studenty podílet se na mezinárodně koncipovaných výzkumných programech v oblasti biologických věd na ZHAW ve Wädenswil. Čeští doktorandi mohou být také zapojeni do výzkumných projektů ZHAW. Vzhledem k mezinárodní platnosti doktorátů z VŠCHT Praha je otevřena možnost tohoto stupně studia pro talentované studenty z Institutu pro biotechnologie ZHAW.

Užitečné prvky globalizace ve výuce
Během studia mají studenti magisterských oborů možnost využít moderních komunikačních nástrojů na mezinárodní úrovni. Tyto nástroje tak napomáhají překonání geografických a kulturních odlišností a podporují kvalitu vzdělávání. Ve spolupráci s Mikem Cook (Business Consultant ze ZH Schönenberg) byl již vytvořen kurs, který umožňuje skupinám studentů z obou zemí získat znalosti v kritické analýze ekonomického uplatnění nadějných technologií a produktů. Obdobný projekt bude připraven pro oblast biotechnologie.

Společná tématika, odlišné forma studia
VŠCHT Praha má některé oblasti výuky (například chemie, syntéza a výroba léčiv, potravinářství a životní prostředí ) podobné jako ZHAW ve Wädenswil. Studium na VŠCHT Praha však vychází ze širokých teoretických základů, čehož je možné s výhodou využít v systému studijních programů  ZHAW zaměřených na aplikační sféru. VŠCHT  Praha je chápána jako výzkumná univerzita, která vychovala například Vladimíra Preloga, nositele Nobelovy ceny za Chemii, který byl významným pracovníkem na ETH Zurich.

Aktualizováno: 19.9.2014 11:41, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi