Nacházíte se: VŠCHT Praha  → ŠPIČKA SVĚTOVÉ MOLEKULOVÉ FYZIKY A SPEKTROSKOPIE V PRAZE
čas: 28.3.2024 23:15:35
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5683/5795

ŠPIČKA SVĚTOVÉ MOLEKULOVÉ FYZIKY A SPEKTROSKOPIE V PRAZE

Praha, 3.9.2012 –  Zítra, 4. září, začíná 22. mezinárodní konference o vysoce rozlišené molekulové spektroskopii – Praha 2012 (http://www.chem.uni-wuppertal.de/conference/ ),  která do Prahy přivádí špičkové světové vědce v oblasti molekulové fyziky, kvantové chemie a vysoce rozlišené molekulové spektroskopie.

Mezinárodnímu výboru konference se opět podařilo pozvat reprezentanty nejdynamičtěji rozvíjejících se oborů vysoce rozlišené spektroskopie, tedy oboru, který již více než šedesát let  je hnacím motorem kvantové mechaniky molekul a ve svých aplikacích získává jedinečné informace o složení  mezihvězdného prostoru, stelárních a planetárních atmosférách, o znečištění a vývoji naší atmosféry, o oboru, který je známý vysoce přesnými strukturními analýzami, o oboru, který proniká do analýzy pachů, lidského dechu, nemocí, do forenzní analýzy či do detailního mapování chemických procesů.

Ozdobou pelotonu špičkových odborníků je Dr. Eric Cornell (JILA, University of Colorado, USA) nositel Nobelovy ceny za objev Bose-Einsteinových kondenzátů. Dr. Cornell vystoupí v rámci speciální I.M. Marciho sekce konference (6. 9. v 16:00), která je otevřena všem zájemcům a koná se pod záštitou primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody v sále zastupitelů na Pražské radnici..  Dr. Cornell přednese tzv.  the 6th Ioannes Marcus Marci Lecture (6. přednášku Jana Marka Marků), která se koná na počest českého renezančního genia a špičkového evropského lékaře, který je v mnoha zemích považován za prvního spektroskopika historie.

Tento ojedinělý cyklus Marciho přednášek již přilákal 4 nositele Nobelovy ceny (A. Zewail, H. Kroto, R. Curl, T. Haench) do Prahy a je předpoklad, že i pátá IMM přednáška potvrdí velmi vysoký standard této řady. Jako předřečník vystoupí Dr. Jon T. Hougen (NIST, Gaitesburg, USA) a na závěr sekce představitelé Československé spektroskopické společnosti J. M. Marci  ( http://www.spektroskopie.cz/cz/ ) předají čestné prestižní medaile Jana Marka Marci třem vybraným špičkovým vědcům za mimořádné přínosy pro rozvoj spektroskopie.

Konference je organizována Ústavem analytické chemie, FCHI, VŠCHT Praha a Národní technickou knihovnou, v jejichž prostorách, s výjimkou IMM sekce, konference probíhá. Na organizaci dále spolupracuje Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, Elektrotechnická fakulta ČVUT v Praze a již zmíněná Spektroskopická společnost. Ze 180 účastníků je 160 ze zahraničí. Bude předneseno 12 vyzvaných a 45 přispívatelských přednášek. Dalších asi 150 vědeckých příspěvků je prezentováno formou vývěskových sdělení (posterů).

V rámci konference je organizován i bohatý doprovodný program s návštěvou kulturních památek, s exkurzí do pražských vinných sklepů, s atraktivní recepcí v rezidenci primátora Prahy a s tradičním komorním koncertem (Wihanovo kvarteto) v Karolinu. Podrobné informace o konferenci a jejím programu lze najit na  http://www.chem.uni-wuppertal.de/conference/ .

Aktualizováno: 19.9.2014 11:55, Autor: