Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → České pivo v novém vydání
iduzel: 5807
idvazba: 6569
šablona: stranka
čas: 28.3.2024 21:17:51
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 5807
idvazba: 6569
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5683/5807'
iduzel: 5807
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5683/5807
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

České pivo v novém vydání

Třetí vydání knihy České pivo vydané nakladatelstvím Havlíček Brain Team bude v pondělí 16. 1. 2012 slavnostně pokřtěno v Klášterním pivovaru v Praze na Strahově.  Jde o obnovené a rozšířené vydání knížky autorů pod vedením profesorky Ing. Gabriely Basařové, DrSc.  z Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Na knize se podílel již zesnulý Ivo Hlaváček, Petr Basař a Jan Hlaváček.

Proč třetí vydání?
„Od roku 1999, kdy vyšlo druhé vydání knihy České pivo, došlo k základním změnám ve vývoji českého sladařského a pivovarského průmyslu jak z hlediska organizačních uspořádání, majitelů společností, tak z hlediska obnovy odrůd surovinových zdrojů (ječmene a chmele), modernizace výrobního zařízení, či druhů vyráběných piv, používaných obalů apod.,“ říká profesorka Basařová. „Objevili jsme řadu nových obrázků např. historických sladařských a pivovarských zařízení, mnoha historických i současných pivovarů, současných moderních sladařských a pivovarských zařízení. Byly rozšířeny a doplněny kapitoly o zdravotních vlastnostech piva, o posuzování a čepování piva, o tradici českých hospod, především ze současnosti.“ 

Znalosti na výši doby
Ústav kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické je stále téměř monopolním dodavatelem vysokoškolsky vzdělaných odborníků do domácích sladoven, pivovarů, spolupracujících firem a společností, řada jich působí i v zahraničí, což navazuje rovněž na staré tradice oboru. Odhadem až 95 % technologů a techniků v pivovarském oboru v České republice jsou absolventi ÚKCHB VŠCHT. Proto je v knize České pivo věnována vývoji vysokoškolské výuky sladařství na pražské technice od roku 1818 a od roku 1952 na nově vzniklé samostatné Vysoké škole chemicko- technologické v třetím vydání rozšířená pozornost.

Pivo a právo
Doplněna o současné poznatky byla v knize i kapitola, která přibližuje čtenářům problematiku známkoprávních sporů, především více jak staleté spory s americkou firmou Anheuser-Busch, která neoprávněně adoptovala značku Budweiser, jejímž majitelem byly v minulosti pivovary v Českých Budějovicích, což je místo původu. V současnosti je vlastníkem Budějovický Budvar n.p.

Význam značky České pivo
Evropská komise v roce 2008 udělila výrobkům českých a moravských pivovarů chráněné zeměpisné označení České pivo. Piva, která splňují požadavky tohoto fenoménu tím, že jsou vyráběna z domácích surovin, specifickou domácí tradiční technologií a vykazují charakteristické analytické a senzorické znaky, na jejichž výzkumném stanovení se podíleli především pracovníci VÚPS a.s. Praha, mohou používat na etiketách logo Evropské komise chráněného zeměpisného označení. Tato skutečnost, že se jedná o výrobky pivovarů v celé České republice, nemá ve světě obdoby.

šířka 215px

Aktualizováno: 19.9.2014 11:44, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi