Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Mezinárodní výstava dětských kreseb v Praze
čas: 28.3.2024 12:51:34
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5684/5812

Mezinárodní výstava dětských kreseb v Praze

Mezinárodní výstava dětských obrázků pod názvem Životodárná voda bude zahájena 13. září ve 14 hodin v respiriu Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (Technická 3, budova B, přízemí vpravo). Soutěž vyhlásila při příležitosti Mezinárodního roku chemie, jímž rok 2011 je, Royal Society of Chemistry pro děti do 15 let. Jejich úkolem bylo poslat buď kresbu, nebo fotografii, v níž se nějakým způsobem odrazí různorodost dětských pohledů na vodu: co si děti o vodě myslí, jak ji vnímají, co pro ně osobně znamená.

Vystaveno bude téměř 60 dětských kreseb autorů z 9 zemí světa (tří afrických a šesti evropských), z toho od 5 autorů z České republiky. Z téměř 900 došlých prací z celé České republiky vybrala v únoru národní komise 15 nejlepších a poslala do Londýna, kde proběhl definitivní výběr – obrázky pěti českých dětí putují v rámci této výstavy po světě.  Národní komise se rozhodla také udělit tři mimořádné ceny – nejmladšímu účastníkovi, dále za originalitu a jednu mimořádnou cenu udělil také Ústav technologie vody a prostředí VŠCHT Praha.

Čeští vítězové obdrží na vernisáži ocenění a drobné ceny.
„Velmi zajímavé je sledovat na obrázcích, jak se liší vnímání vody africkými a dětmi z Evropy,“ říká doc. RNDr. Václav Slovák, PhD., člen předsednictva České společnosti chemické, která nad soutěží převzala u nás záštitu. „Jsme rádi, že se výstavu podařilo na VŠCHT Praha uskutečnit, vždyť bez správných fyzikálních a chemických procesů by většina z nás pitnou vodu vůbec neměla. I to bychom si měli uvědomovat.“

Mezinárodní výstava je putovní, byla zahájena v Londýně, do Prahy přijíždí z německého Frankfurtu a po dvou týdnech bude pokračovat do Říma, pak ji uvidí Barcelona.

Fotogalerie vystavovaných obrázků

Aktualizováno: 19.9.2014 12:52, Autor: