Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Dny sakury - fotosoutěž pro Japonsko
čas: 29.3.2024 07:39:51
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5684/6215

Dny sakury - fotosoutěž pro Japonsko

Fotografickou soutěž, jejímž cílem je vyjádřit symbolickou morální podporu a solidaritu s obyvateli Japonska, vyhlašují Vysoká škola chemicko-technologická v Praze ve spolupráci s českou pobočkou japonské firmy Olympus a 1. Českým klubem fotografů amatérů Nekázanka, o.s. (1. ČKFA).

Vyhlášení soutěže je spojeno s dobou rozkvétání sakur v našich klimatických podmínkách a souzní s japonským svátkem Hanami (Obdivování sakur), který letos shodou okolností připadl zhruba na dobu ničivého březnového zemětřesení. Témata soutěže jsou široká - sakura, japonská kultura, japonská technika a japonské výrobky v našem životě.

Organizátoři chtějí shromáždit a zveřejnit (v elektronické, tištěné nebo kombinované podobě) fotografie autorů, kterým není lhostejný osud Japonců po nedávných katastrofách. „Pro obyvatele Japonska by měly snímky vyjádřit myšlenku solidarity -  Jedna fotografie - jeden člověk, který je s vámi,“ říká Ivana Picková, vedoucí oddělení komunikace VŠCHT Praha. „Navíc soutěž není klasickou soutěží, odměnou pro nejlepší fotografie bude jejich zveřejnění ať už v elektronické či tištěné podobě, ale nejlepší snímku budou vyhodnoceny.“

Fotografie je třeba poslat e-mailem na adresu sakura2011@seznam.cz, formát souboru jpg, doporučené rozlišení 1024 pixelů delší strana, pro případný tisk je třeba uchovat originál v nejvyšším rozlišení. Jeden autor může poslat jednu fotografii nebo fotografické dílo (tím se rozumí digitálně vytvořené obrazové dílo, jehož základem je jedna nebo více fotografií). U každého snímku musí být název fotografie česky a anglicky, jméno a příjmení autora,  e-mail autora (povinný údaj, výjimečně může být nahrazen kontaktní adresou), stát (státní příslušnost).

výška 215px

Všichni, kdo chtějí soutěžit se snímkem sakury, mají právě možnost je vyfotit, protože v Praze Dejvicích, v Technické ulici před budovami VŠCHT Praha právě rozkvétá alej sakur.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze – nejstarší a nejvýznamnější vědecko-výzkumná chemická vysoká škola svého druhu v České republice. Má čtyři fakulty a vystudoval ji mj. nositel Nobelovy ceny Vlado Prelog, několik prezidentů Akademie věd ČR a řada vynikajících významných pracovníků českých i zahraničních firem. Udržuje nesčíslné množství kontaktů po celém světě, mimo jiné i v Japonsku.

1. Český klub fotografů amatérů Nekázanka, o.s. (1. ČKFA) - je přímým pokračovatelem nejstaršího českého amatérského fotoklubu založeného na našem území (19. srpna 1889). Společně s amatérskými fotokluby v České a Slovenské republice organizuje tradiční klubovou fotografickou soutěž tzv. „Mapový okruh Nekázanka“, který má v tomto roce jubilejní 50. ročník. Více informací o klubu  na http://nekazanka.hyperlink.cz/

Olympus – světoznámý dodavatel fototechniky, jehož česká pobočka Olympus Czech Group poskytuje technickou pomoc Vysoké škole chemicko-technologické v Praze již dlouhá léta.

Aktualizováno: 19.9.2014 12:54, Autor: Hana Helísková