Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Nový pivovar VŠCHT Praha
iduzel: 6237
idvazba: 7022
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 15:34:05
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 6237
idvazba: 7022
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5684/6237'
iduzel: 6237
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5684/6237
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Nový pivovar VŠCHT Praha

Nový pokusný pivovar určený pro pedagogické, výzkumné a vývojové účely byl slavnostně uveden do provozu na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Jde o zařízení vycházející z koncepce současných pivovarů, jehož srdcem jsou moderní varna a cylindrokónické tanky s automatickou regulací teploty. Celé zařízení, včetně potrubních rozvodů, je vyrobeno z nerezavějící oceli.

K vybudování nového pivovaru výraznou měrou přispěly i finanční prostředky Ministerstva školství ČR. Při rekonstrukci pivovarské haly zůstalo zachováno původní zařízení kopírující tradiční pivovarskou technologii a bylo doplněno novým technologickým zařízením.

„Oba pivovary budeme samozřejmě používat v rámci výuky. Zatímco v původním pivovárku měli studenti možnost přehledně sledovat v jednotlivých nádobách postupné fáze výroby piva, nové technologické zařízení je miniaturou dnešních pivovarů,“ popisuje děkan Fakulty potravinářské a biochemické technologie prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. „Výhodou je zvýšení kapacity našeho pivovaru z původních 40 litrů na cca 120 litrů, což umožní studium procesů a jednotkových operací v podmínkách odpovídajících praxi a tím i lepší využití nového pivovaru pro studijní a výzkumné projekty naší školy a studentů ústavu. Do budoucna chceme nový pivovar plně automatizovat a vybavit ho počítačovým systémem řízení.“ dodává děkan.

Pivo, vyráběné v pivovárku VŠCHT Praha, nese jméno „Lachout“ podle jeho typického znaku - lahodné chuti. Při jeho výrobě dělala své první pivovarské krůčky drtivá většina českých sládků a pivovarských odborníků, neboť mají „v kapse“ právě diplom naší školy.

originál
Poslední chmelení provádí děkan FPBT prof. Melzoch

posledni chmeleni dekanem prof. Melzochem
sladek Rudolf Jung
spilka s novymi cylindrokonickymi tanky
prvni lachout uvareny v novem pivovaru
detail_varna
rozsireni

Aktualizováno: 19.9.2014 13:03, Autor: Hana Helísková

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi