Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Moderní datové centrum nově ve službách vědců a studentů ÚPŘT VŠCHT Praha
iduzel: 6248
idvazba: 7033
šablona: stranka
čas: 19.4.2024 00:39:08
verze: 5351
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.153
Obnovit | RAW
iduzel: 6248
idvazba: 7033
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/media/tiskove-zpravy/5756/6248'
iduzel: 6248
path: 1/4111/942/994/5161/1314/1473/5756/6248
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Moderní datové centrum nově ve službách vědců a studentů ÚPŘT VŠCHT Praha

Instalované řešení je prvním datovým centrem s unikátním systémem Cisco UCS v provozní síti v ČR

Praha,  29. července 2010 – Ústav počítačové a řídicí techniky (ÚPŘT) Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, který se zabývá mezioborovými aplikacemi počítačových metod číslicového zpracování vícerozměrných dat a řízením procesů, pořídil s podporou Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) unikátní datové centrum. Nové datové centrum je založené na jedinečném serverovém řešení společnosti Cisco – UCS (Unified Computing Systém). Implementaci řešení realizovala společnost INTERCOM SYSTEMS. Jedná se o první instalaci Cisco UCS v provozní síti v ČR.

„Nové datové centrum přináší dostatečný výpočetní výkon i diskovou kapacitu, kterou využije řada našich vědecko-výzkumných projektů a zároveň poslouží jako výukové prostředí pro naše studenty,“ řekl profesor Aleš Procházka, vedoucí Ústavu počítačové a řídicí techniky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Datové centrum bylo navrženo s důrazem na podporu virtualizovaného prostředí. Jako virtualizační platforma byly využity produkty z portfolia VMware vSphere. Společnost VMware je v současné době technologickou špičkou v oblasti virtualizace v datových centrech. Výpočetní část tvoří Cisco UCS blade systém, který kromě vysoké výpočetní kapacity nabízí i 10Gbps konektivitu ke každému serveru a splňuje tak podmínky na vysokou propustnost, která je nutností ve virtualizovaném prostředí. Přístup serverů k datovému úložiště je realizován přes Fibre Channel over Ethernet (FCoE), nový protokol v oblasti storage umožňující přenos FC rámcu přes Ethernet. Implementace FCoE přináší výraznou úsporu kabeláže, adaptérů a v důsledku i nižší náklady na provoz datového centra. Cisco UCS zavádí navíc další úroveň virtualizace – virtualizaci hardwaru. Díky hardwarové virtualizaci není žádný server omezen na fyzický blade a jednotlivé fyzické servery jsou volně přenositelné v rámci celého datového centra.

„Řešení datového centra s Cisco UCS je v Česku implementováno vůbec poprvé. Díky virtualizaci umožňuje úspory prostoru, napájení a chlazení, současně však zachovává flexibilitu dalšího rozšiřování jak výpočetního výkonu, tak i úložného prostoru,“ vysvětluje Ing. Jan Šíp, obchodní a technický ředitel společnosti INTERCOM SYSTEMS.

Součástí řešení je Storage Area Network (SAN) síť připojující veškeré komponenty k FC úložišti renomovaného výrobce diskových polí EMC. Sdílené úložiště je optimální variantou ve virtualizovaném prostředí. Dedikovaná FC síť vytváří spolehlivé prostředí pro náročné operace a umožňuje snadnou rozšiřitelnost systému.

Výpočetní a datové centrum bylo vybráno na základě výsledku veřejné soutěže orientované na rozvoj výuky informačních technologií s využitím virtualizačního prostředí a distribuovaných výpočtů. Celý projekt implementace trval necelé dva měsíce a zahrnoval přípravnou fázi, instalaci jednotlivých komponent datového centra a konfiguraci. Součástí implementace bylo také základní proškolení 2 pracovníků nového datového centra.

Základní údaje o implementovaném řešení:

- robustní výpočetní a datové centrum plně využívající integrace produktů od výrobců Cisco, EMC, VMware
- unikátní Cisco blade server (UCS) řešení navržené pro virtualizovaná prostředí  
- virtualizační platforma VMware vSphere
- dedikovaná propustnost 10Gbps Data Center Ethernet (DCE) pro každý blade server 
- podpora nového FCoE protokolu  
- podpora virtualizace na úrovni operačních systémů i hardwarových prostředků 
- Fibre Channel infrastruktura a FC diskové pole od EMC s kapacitou 6 TB pro náročné datové operace    
- realizace distribuovaného zpracování dat ve výpočetním a vizualizačním systému MATLAB firmy MathWorks

Kontaktní osoby:

Prof. Ing. Aleš Procházka, CSc, vedoucí Ústavu počítačové a řídicí techniky VŠCHT

email: A.Prochazka@ieee.org, tel. +420 220 444 270, WWW: http://uprt.vscht.cz

Ing. Jan Šíp, obchodní a technický ředitel, INTERCOM SYSTEMS a.s.

email: sip@intercomsys.cz, tel +420 737 650 628, WWW: http://www.intercomsys.cz/

Poznámky pro editory:

O Ústavu počítačové a řídicí techniky VŠCHT v Praze

Ústav počítačové a řídicí techniky VŠCHT (ÚPŘT) je jedním z ústavů Fakulty chemicko-inženýrské VŠCHT v Praze se 40 letou tradicí výuky a výzkumu v oblasti informačních technologií a řízení procesů. Ústav zajišťuje výuku v bakalářských programech (i) Inženýrská informatika a (ii) Inženýrství a management a dále v magisterských programech (i) Aplikovaná inženýrská informatika a (ii) Procesní inženýrství a informatika pro české i zahraniční studenty. Současně zajišťuje Ústav počítačové a řídicí techniky výzkum v doktorském oboru Technická kybernetika. Výzkumné aktivity Ústavu zahrnují studium metod číslicového zpracování signálů a obrazů, detekci a klasifikaci vícerozměrných struktur, distribuované zpracování dat, databázové systémy, modelování a řízení bioprocesů s aplikacemi v oblasti zpracování biomedicínských vícerozměrných a vícekanálových dat, včasné diagnostiky, analýzy dat z oblasti životního prostředí, klasifikace mikroskopických snímků a predikce časových dat spotřeby energie. Významné jsou i mezinárodní aktivity Ústavu a společné výzkumné projekty.

Více informací na: http://uprt.vscht.cz

O společnosti Intercom Systems

Společnost INTERCOM SYSTEMS a.s. je dynamickou společnost s dlouholetou působností na ICT trhu v ČR. Společnost je Certifikovaný Cisco Silver Partner a nabízí předprodejní konzultace, návrhy a řešení sítí (včetně optických a bezdrátových), bezpečnost síťových řešení a integraci síťových služeb, řešení pro projekty Triple Play a konzultace, školení a semináře. Společnost je dále partnerem společností HP, EMC a VMware.  Společnost realizovala řadu významných zakázek u zákazníků z oblasti školství, veřejné správy, bankovnictví, dopravy a utilit. Společnost INTERCOM SYSTEMS a.s. získala následující certifikované specializace - Advance Security, Advance Wireless LAN, Unified Communications Express. V roce 2004 společnost úspěšně implementovala systém řízení jakosti ISO 9001:2001 a v roce 2006 systém řízení bezpečnosti informací ISO 27001:2005.

Více informací na: http://www.intercomsys.cz/

Aktualizováno: 22.9.2014 09:29, Autor:

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi