Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Oslavy 65 let VŠCHT Praha → VŠCHT věnovala své výročí budoucnosti chemie
iduzel: 65116
idvazba: 77907
šablona: stranka_obrazek
čas: 27.4.2024 15:20:21
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 65116
idvazba: 77907
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/popularizace/mohlo-by-vas-zajimat/2017/oslavy-65/report'
iduzel: 65116
path: 1/4111/942/994/5161/8351/37307/65112/65116
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

VŠCHT věnovala své výročí budoucnosti chemie

oslavy65letVSCHT_male (7 of 56)

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze oslavila ve dnech 22. a 23. září výročí 65 let samostatné existence po svém. Namísto nostalgických ohlédnutí do minulosti pozvala své úspěšné absolventy ze zahraničí, aby se společně s domácími experty zamysleli nad budoucností chemie.

„Chemie je obor, bez kterého se neobejde žádná oblast lidského života, ať už se jedná o potraviny, léky, energie, životní prostředí nebo materiály. Chtěli jsme to netradičním setkáním lidem připomenout,“ říká rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch.

Úvodní přednášku měl v nabitém sále Tomáš Cihlář, viceprezident pro virologii americké farmaceutické firmy Gilead Sciences, která je v Česku známá díky spojení s profesorem Antonínem Holým, objevitelem řady antivirotik. „Vývoj HIV vakcín doposud nepřinesl zásadní pozitivní klinické výsledky, a proto je důležité zaměřit se také na další výrazné zjednodušení antivirové léčby, prevenci pomocí virostatik a případně úplné vyléčení infekce,“ řekl k výhledům boje proti infekci HIV.

Jak může lidstvo přispět k tomu, abychom mohli dál komfortně žít na planetě Zemi, se zamyslela Lenka Švecová z Univerzity v Grenoblu. „Jednou z možností je recyklace kritických kovů, neboť kovy jsou považovány za neobnovitelné zdroje.“  Tvrzení „Budoucnost už je tu“ formuloval pro změnu Boris Fačkovec, absolvent VŠCHT Praha a Univerzity v Cambridge. „Digitalizace významně změnila způsob našeho života – jak se učíme, myslíme, komunikujeme. Pokroky v IT také způsobily revoluci v nakládání s materiály a energií při stavbě budov, při výrobě potravin a léků.“ Na konferenci vystoupila také držitelka prestižního ERC grantu Jana Roithová a profesor Jan Genzer z North Carolina State Univerzity.

Kompletní fotogalerie z oslav

Vědce působící momentálně na VŠCHT reprezentovali děkani jednotlivých fakult – profesorka Marie Urbanová, profesoři Tomáš Ruml a Karel Bouzek a docent Vladimír Kočí, a také šéf excelentního Centra pokročilých funkčních nanorobotů Martin Pumera. Ten nabídl zamyšlení nad tím, jak vidí budoucnost výuky a výzkumu v následujících dekádách v mezinárodním kontextu. Upozornil také na skutečnost, že lidé chemie často vnímají jako zdroj problémů v životním prostředí. „Myslím si pravý opak. Chemie jako centrální věda je základem řešení problémů typu energetické krize a jevů jako je globální oteplování,“ uvedl Pumera.

Konferenci přihlížely naživo dvě stovky lidí přímo v posluchárnách, další pak v přímém přenosu na sociálních sítích a youtube.

 Záznam jednotlivých konferenčních příspěvků 

Vědecký program oslav doplnily podrobné exkurze po laboratořích VŠCHT, které byly nedávno zrekonstruovány a vybaveny špičkovými přístroji.

Skutečnost, že se vedle vědy dobře daří na VŠCHT i kultuře, potvrdila divadelní a hudební produkce současných studentů, stejně jako výstava fotografií s chemickou tématikou. Oslavy uzavřel hudební festival KampusFest.

Sobotnímu programu pro veřejnost předcházelo páteční slavnostní zahájení oslav.  Zúčastnila se ho řada tuzemských osobností na čele s předsedkyní Akademie věd ČR prof. Evou Zažímalovou, rektory vysokých škol, zástupců ministerstev a ředitelů partnerských akademických ústavů a firem. Vrcholem večera bylo předání Medailí Emila Votočka. Toto ocenění uděluje rektor VŠCHT Praha vynikajícím osobnostem, které se svou odbornou nebo veřejnou činností zasloužily o rozvoj chemie a dalších oborů na VŠCHT Praha nebo o rozvoj spolupráce s VŠCHT Praha v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje.

K 65. narozeninám si VŠCHT nadělila také novou publikaci o škole, vydala druhý díl úspěšného komiksu Chemická dobrodružství a natočila profesionální prezentační video.

Video z oslav 65 let VŠCHT

Krátký sestři z akcí pořádaných při příležitosti oslav.

oslavy65letVSCHT_male (40 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (47 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (21 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (10 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (16 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (51 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (2 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (8 of 56)
oslavy65letVSCHT_male (24 of 56)

Aktualizováno: 1.7.2022 16:49, Autor: Jan Kříž

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi