Noc vědců 2013

"ENERGIÍ K POZNÁNÍ" Jedna noc, desítky míst v České republice, stovky lokalit po celé Evropě, tisíce příležitostí seznámit se se zajímavými lidmi a jejich profesemi, skvělá možnost nechat se fascinovat, bavit, soutěžit, hrát si a poznávat…

V pátek 27. září 2013 se mezi 17 a 22 hodinou uskuteční ve všech velkých evropských městech, na významných univerzitách a výzkumných pracovištích megaakce Noc vědců 2013.

VŠCHT Praha se k této akci letos opět připojí a uspořádá v prostorách školy v Praze 6 Dejvicích (Technická 3, budova B) zábavné a poučné setkání našich vědců a studentů se širokou veřejností.

Mezi hlavní témata letošní přehlídky bude patřit využití nových zdrojů energie, ukázky materiálů budoucnosti společnosti DuPont (Kevlar, Nomex a další) a tradičně diskuze o (ne)bezpečných a chutných potravinách. Na své si přijdou i Ti nejmladší, protože nebudou chybět ani zábavné pokusy, zmrzlina připravená pomocí kapalného dusíku a možná dorazí i policejní rada Vacátko!

Hlavním cílem akce je poskytnout široké veřejnosti zábavnou formou informace o životě vědeckých týmů, o současné vědě a výzkumu a jejím využití v každodenním životě, o nejnovějších výsledcích a současných trendech v rozmanitých oblastech chemie.

Na akci jsou zváni všichni bez rozdílu věku!

17:30 „Potraviny a zdraví konzumentů“, přednáší prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Jaké jsou současné poznatky a doporučeni?
18:30 „Chemie na každém kroku“, přednáší Ing. Miroslava Novotná, CSc.
Srazil se vám kabát při čištění, dodali vám koberec se skvrnami, odpadává omítka ze stěn domu, chcete ověřit pravost kupovaného obrazu nebo kvalitu kamene na šperku, zjistit ochranný faktor opalovacího krém? Každý den nás potkávají drobné problémy, které mohou mít překvapivě chemické řešení – řadu nepříjemností je možno řešit chemickou analýzou a na základě znalosti materiálu pak najít nejvhodnější nápravu vzniklé situace.
19:30 „Jíme jedlé jídlo?“, přednáší Ing. Marcela Grecová a Ing. Hana Svobodová
Zveme vás na přednášku o skutečném jídle! V rámci stravování použijeme chemii potravin ruku v ruce s přírodními principy.
20:30 „Od Hindenburgu k autům na vodík“, přednáší Ing. Jakub Polanský
Vodík jako nosič energie - o minulosti, přítomnosti a budoucnosti vodíkových technologií.

Leták Noci vědců 2013

Poster Noci vědců  2013