Kdo jsme:
- Metrologická a zkušební laboratoř VŠCHT Praha (MZL) je celoškolským vědecko-výzkumným pracovištěm, účelově zřízeným v prostorách Ústavu analýzy potravin a výživy na Fakultě potravinářské a biochemické technologie. Organizačně spadá přímo pod prorektora pro vědu a výzkum.
- zkušební laboratoř akreditovaná Českým institutem pro akreditaci pod číslem 1316.2 pro chemické analýzy v oblasti vymezené Osvědčením o akreditaci a podrobněji pak jeho přílohou,
- Pracoviště je laboratoří, která je dle nařízení EP a Rady (ES) 2017/625, čl. 37 určena Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci jako Laboratoř č. 1 k provádění analýz a vyšetření pro účely úřední kontroly potravin.
Laboratoř provádí mimo jiné testování zemědělských plodin a produktů vyžadované pro certifikaci Global GAP, případně pro orgány inspekce a certifikace biopotravin a bioproduktů, integrované systémy pěstování ovoce a zeleniny nebo například i pro doložení kvality a bezpečnosti potravin při udělování značky KLASA aj.
Vedoucí laboratoře je prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha. Přednáší analýzu potravin a přírodních látek a forenzní analýzu a je řešitelkou řady evropských i národních výzkumných projektů zaměřených na vývoj nových metod pro hodnocení kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty potravin.
Manažerem kvality je prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc., specializuje se na kontaminaci prostředí a potravních řetězců a na analýzu kontaminantů a reziduí pesticidů. V pedagogické činnosti se zaměřuje se na systémy managementu kvality v laboratorní a výrobní praxi, na potravinářskou legislativu a hodnocení shody.
Metrologem laboratoře je doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, která se též zaměřuje na analýzu biologicky aktivních přírodních látek a nutraceutika.
Odborné zaměření ostatních specialistů zkušební laboratoře je uvedeno na stránkách Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha.
Co provádíme
- rozbory potravin včetně nápojů a doplňků stravy, potravinářských a farmaceutických surovin a produktů, krmiv, chemických přípravků, biologických materiálů humánních, rostlinných i živočišných, složek životního prostředí a forenzních vzorků včetně návykových látek,
- interpretaci výsledků zkoušek, poskytování konzultací a expertíz v oblasti analytické chemie, metrologie a managementu kvality ve zkušebních a kalibračních laboratořích,
- vzdělávání a výcvik pracovníků ve shora uvedených oblastech,
- výzkum v oblasti analytické chemie potravin a životního prostředí,
- rozvoj primárních analytických metod měření (hmotnostní spektrometrie) a validaci postupů v oblasti analýz organických látek, včetně odhadu nejistoty měření,
- ověřování referenčních materiálů (RM) pomocí primárních metod měření,
- organizaci mezilaboratorních studií,
- forenzní analýzu na vyžádání, včetně identifikace a rozpoznávání původu omamných a psychotropních látek.