Zkušební laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie FPBT VŠCHT Praha

Zkušební laboratoř Ústavu biochemie a mikrobiologie FPBT VŠCHT Praha 

Laboratoř je akreditována podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Českým institutem pro akreditaci o.p.s. jako zkušební laboratoř č. 1316.3

Činnost ZL ÚBM je rozdělena do dvou laboratoří:

  • Laboratoře mikrobiologie 
  • Laboratoře geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMO)

Laboratoř mikrobiologie

Mikrobiologické analýzy potravin

  • Stanovení celkového počtu mikroorganismů v potravinách a pokrmech
  • Horizontální metoda důkazu a stanovení Listeria monocytogenes v potravinách a pokrmech
  • Stanovení počtu kvasinek a plísní v potravinách a pokrmech
  • Horizontální metoda důkazu bakterií rodu Salmonella v potravinách a pokrmech
  • Stanovení počtu koagulázopozitivních stafylokoků v potravinách a pokrmech
  • Stanovení počtu Listeria monocytogenes v potravinách a pokrmech
  • Horizontální metody pro průkaz a stanovení bakterií čeledi Enterobacteriacae v potravinách a pokrmech
  • Stanovení počtu ˛-glukuronidázopozitivních Escherichia coli v potravinách a pokrmech

Mikrobiologické analýzy pitné vody  v plném rozsahu platné legislativy:

  • Stanovení indikátorů fekálního znečištění (fekální streptokoky, Escherichia coli a koliformní bakterie)
  • Stanovení kultivovatelných mikroorganismů při 22 °C a 36 °C 
  • Stanovení Clostridium perfringens

Mikrobiologické analýzy bazénové vody: 

  • Stanovení  kultivovatelných mikroorganismů při 36 °C
  • Stanovení  počtu koagulázopozitivních stafylokoků 
  • Stanovení  počtu Escherichia coli 
  • Stanovení  počtu  Pseudomonas aeruginosa

Stanovení  mikrobiální kontaminace  v prostředí potravinářských provozoven a komunálních budov

Mikrobiologická analýza ovzduší

  • Stanovení celkové koncentrace směsné populace plísní 

Kosmetika

  • Průkaz mikroorganismů sledovaných v kosmetických produktech 
  • Zkouška účinnosti konzervace zátěžovým testem

Laboratoř geneticky modifikovaných mikroorganismů (GMO):

  • Důkaz a kvantifikace GMO metodou PCR v potravinářských surovinách a potravinách 
  • Kvantifikace GMO metodou real-time PCR v potravinářských surovinách a potravinách

Pracoviště GMO je zařazeno do seznamu laboratoří s oprávněním vykonávat činnost kontroly přítomnosti a kvantifikace transgenů v povoleném rozsahu pro Ministerstvo životního prostředí.

Kontakt

Ke stažení

Recenze

ZL ÚBM se vedle akreditovaných laboratorních analýz významně podílí na spolupráci se subjekty (zákazníky) v oblasti vzdělávání. Je pořadatelem řady odborných kurzů v oblasti mikrobiologie, které jsou vždy organizovány v souladu s potřebami zákazníků. Kurzy probíhají vždy ve 2 částech – teoretická a praktická v posluchačských laboratořích.

Členové týmu laboratoře se jako experti velmi aktivně podílí i na vzdělávání mikrobiologických pracovníků potravinářských laboratoří v zahraničí – např. v Saudské Arábii, kde přednáší a současně vedou laboratorní kurzy. Tyto kurzy jsou zaměřeny na detekci patogenů v potravinách. Současně se podle požadavků zákazníka věnují i zavádění nových metod a jejich validaci.

Dále populární formou organizujeme i výukové kurzy pro studenty středních škol v rámci rozšíření jejich znalostí v oblasti přírodních věd, zejména v oblasti mikrobiologie potravin.