Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT Praha  → Univerzitní pivovar → O pivovaru
iduzel: 46131
idvazba: 51382
šablona: stranka_submenu
čas: 17.7.2019 22:34:24
verze: 4589
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Obnovit | RAW

O pivovaru

Historie

Historie dávno zapomenutá

Pivovar na VŠCHT má mnohaletou tradici. První dochovaná zmínka o pokusném školním minipivovaru při České vysoké škole technické v Praze, sídlící v té době v Trojanově ulici, pochází z roku 1900. Velkou zásluhu o vybudování tohoto pivovárku měl prof. Kruis. Zde bylo poprvé posluchačům umožněno seznámit se v praktických cvičeních s technologickými postupy výroby piva.            

První minipivovar v novostavbě dnešní VŠCHT v Technické ulici 5, Praze 6 byl realizován v rámci její výstavby v roce 1937 a umístěn v technologické hale v suterénu budovy A. Svým pojetím odpovídal nejnovějším průmyslovým poznatkům té doby. Objem vyrážené mladiny byl 3 hektolitry. O jeho vybudování se zasloužil významný technolog a tehdejší vedoucí

Ústavu kvasné chemie a mykologie prof. Jan Šatava. Tento pivovar byl v 50-tých letech, kdy ústav vedl doc.Ing. Kleinzeller prodán do zahraničí, kde se jeho stopa ztrácí.

Počátkem 60-tých let se pod vedením Prof. Moštka prováděly pokusy s kontinuální výrobou piva na skleněném zařízení. Doba však ještě nebyla zralá pro kontinuální technologie a výzkum byl ukončen.

Historie nedávná

Současná stará varní souprava byla objednána v roce 1965 a v témže roce uvedena do provozu. Oproti původním 3 hektolitrům bylo nové zařízení koncipováno maximálně na 60 litrů vyrážené mladiny.

Tento unikát z dílen ZVU Hradec Králové slouží studentům dodnes. V roce 1987 započala kompletní rekonstrukce prostor technologické haly ústavu pod vedením tehdejší vedoucí ústavu prof. Ing. Gabriely Basařové, DrSc. Byla výrazně modernizována technologie chlazení, změnilo se umístění varných nádob a spilka byla osazena skleněnými nádobami. Provoz pivovaru byl opět spuštěn v roce 1990. Od této doby nese zde produkované pivo hrdý název LACHOUT, který byl odvozen od lahodné chuti zdejšího moku.

Další podstatnou úpravou prošel pivovar počátkem roku 2003 kdy se změnil celkově systém chlazení na ekologicky bezpečný a byla dokončena rekonstrukce vnějšího pláště do původního stavu v souladu s požadavky Ústavu památkové péče.

V roce 2010 proběhla další velká rekonstrukce prostoru a modernizace technologie minipivovaru, jejíž součástí byla instalace nové nerezové dvounádobové varny dodané firmou Pivo - Praha, která je schopna vyrážet na jednu várku až 100 litrů mladiny. Součástí dodávky byl šrotovník, dva CKT tanky, chladič mladiny a výrobník ledové vody. V roce 2012 byl pivovar plně automatizován.

S pořízením mikrosladovny roku 2012 se otevřely obrovské možnosti komplexního přístupu ke studiu pivovarského procesu a jeho modifikací.

Současné vybavení

Mikrosladovna

Zařízení od firmy RAVOZ® spol. s.r.o. je unikátní soustava tří skříňových bioreaktorů, v níž lze simulovat celou řadu biotechnologicky významných procesů. Každá skříň je vybavena vlastními tepelnými/chladícími agregáty, vodními a vzduchovými čerpadly a regulací vlhkosti. Vnitřní prostor skříní lze rozdělit do osmi samostatných sektorů (komor) s pracovním objemem cca 2 dm3, ve kterých mohou být nezávisle inkubovány různé typy vzorků.

Řídící software umožňuje:

  • Kompletní ovládání jednotlivých akčních členů celého systému
  • Sběr, uchovávání a zpracování procesních dat
  • Zobrazení technologického stavu procesu společně s kompletním přehledem všech sledovaných veličin
  • Programování biotechnologického procesu i jeho jednotlivých fází

 

Stará varna

Minipivovar je tvořen klasickou čtyřnádobovou měděnou varní soupravou s ohřívačem vody a kombinovanou nádobou (chmelový cíz + chladič mladiny+ sedimentační nádoba). Mladinová pánev je opatřena kondenzátorem brýdových par s možností jejich odběru. Ohřev varní vody a otop jednotlivých nádob je přímý, plynovými hořáky. Veškeré přesuny díla jsou samospádem bez použití čerpadel. Varna je opatřena dvěma elektrickými a jedním ručním míchadlem (kopačka). Maximální objem vyrážené mladiny 60l.

Hlavní kvašení probíhá v deseti otevřených skleněných kvasných nádobách s možností vlastní regulace teploty kvašení. Dokvašování probíhá v ležáckém sklepě v, KEG sudech, nebo v PET lahvích. Pokusná filtrace piva je možná na jednom ze dvou filtrů (deskový a svíčkový). Stáčení piva lze provádět do skleněných lahví nebo PET lahví na ruční stáčečce.

Nová varna

Minipivovar moderní konstrukce skládající se z dvounádobové celonerezové varní soupravy s měděným oplášťováním, šrotovníkem o výkonu 50 kg/h, boilerem na teplou vodu, filtrem jemných kalů a dvoustupňovým deskovým chladičem mladiny. Součástí varny jsou tři čerpadla. Dopravní pro přívod teplé vody, scezovací čerpadlo a hlavní čerpadlo sloužící k čerpání mezi jednotlivými nádobami, míchání díla v kombinované  rmuto-vystírací mladinové pánvi a čerpání mladiny přes chladič do CKT. Scezování usnadňuje elektricky poháněná kopačka. Veškeré rozvody jsou provedeny rovněž v nerezu. Objem vyrážené mladiny max. 100l.

Pro kvašení jsou určeny dva CKT, každý o objemu 122 litrů, s vlastní regulací teploty pomocí ledové vody ve dvou zónách dvojitého pláště. Tyto tanky lze využit jak pro hlavní kvašení, tak i dokvašování.

V roce 2012 byl celý proces automatizován firmou Projectsoft s.r.o prostřednictvím profesionálního software za podpory Fondu rozvoje vysokých škol ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Podrobnosti o automatizaci lze získat v článku: Kmínek M., Nachtigalová I., Dostálek P.: Počítačové řízení minipivovaru VŠCHT Praha, Automa 10, 9-12, 2013 (on-line přístup) a v následujícím videu.

Aktualizováno: 28.1.2019 13:44, Autor: Jan Kříž

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČO: 60461373
DIČ: CZ60461373

Datová schránka: sp4j9ch

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace, technický správce Výpočetní centrum

VŠCHT Praha
na sociálních sítích
zobrazit plnou verzi