Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
iduzel: 73920
idvazba: 90636
šablona: stranka
čas: 17.6.2024 05:56:41
verze: 5420
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 73920
idvazba: 90636
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl/73920'
iduzel: 73920
path: 1/4111/942/994/1014/55555/6428/1316/4319/73920
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Vitaminy a aditiva

Vitaminy

Biologicky aktivní látky vykazují pozitivní ale i negativní biologické účinky. Jsou přijímány z potravin rostlinného i živočišného původu, případně z doplňků stravy. Pro sledování hladin vitaminů, jejich forem i prekurzorů jsou využívány moderní analytické metody, založené především na technice kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií, případně s konvenčními detektory.

Metodou LC-MS (KM 27) je prováděno stanovení hydrofilních a lipofilních vitaminů v potravinách a doplňcích stravy, nápojích, houbách, krevní plasmě, mléku apod. Stanovovány jsou následující vitaminy rozpustné ve vodě i v tucích: niacin (suma kyseliny nikotinové a nikotinamidu); kyselina nikotinová; nikotinamid; kyselina pantothenová; kyselina listová (kyselina pteroylmonoglutamová ); (6S)-5-methyltetrahydrofolová kyselina (levomefolate); glukosamin; glukosaminová sůl kyseliny (S6)-5-methyltetrahydrolistové; vitamin B2 (riboflavin); vitamin B6 (suma pyridoxinu, pyridoxalu a pyridoxaminu); pyridoxin, pyridoxal; pyridoxamin; vitamin A (retinol), vitamin D2; vitamin D3; vitamin D (suma vitaminu D2 a D3); vitamin E (alfa-tokoferol); vitamin K1 (fylochinon); vitamin K2 (MK-7). V rámci flexibilního rozsahu akreditace lze doplnit i další vitaminy a jejich formy. Stanovení askorbové a dehydroaskorbové kyseliny v potravinách, rostlinných materiálech, nápojích a doplňcích stravy provádíme akreditovanou metodou LC-MS (KM 25), lze ale využít i metodu LC-DAD. 

Pro stanovení v tuku rozpustných karotenoidů, vitaminu A a tokoferolů je využívána metoda LC-DAD/FLD (KM 31).  Metoda slouží zejména ke stanovení astaxanthinu, β-karotenu, kantaxanthinu, trans-β-Apo-8′-carotenalu, tokoferolu alfa a retinolu v potravinách, nápojích, rostlinných materiálech, krmivu, v řasách, ve vejcích a v doplňcích stravy.

Přídatné látky (potravinářská aditiva)

Přídatné látky, ať přírodního nebo syntetického původu, se záměrně přidávají do potravin pro technologické účely jako je např. vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti, vzhledu, konzistence, chutě či vůně. Jedná se o různorodou skupinu látek, zejména z kategorií organických (syntetických i přírodních) barviv, sladidel, konzervačních látek, antioxidantů, aj., lišících se chemickou strukturou i vlastnostmi a jejich použití je legislativně regulováno.

Pro kontrolu hladin přídatných látek, definovaných Nařízením (ES) č. 1333/2008 ze skupiny sladidel, konzervačních látek a syntetických barviv je využívána technika kapalinové chromatografie ve spojení s vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrií. Stanovení přídatných látek v potravinách, nápojích, doplňcích stravy, vodě, extraktech a některých dalších materiálech (např. kosmetických léčivých přípravcích) je prováděno akreditovanou metodou LC-MS (KM 25). Metoda je určená pro aditiva z následujících skupin (podle funkce, kterou plní): 

- konzervační látky, zejména benzoová kyselina (E210) a sorbová kyselina (E200) a jejich soli;

- syntetická barviva, jako jsou azorubin (E122); brilantní modř FCF (E133); čerň BN (E151); červeň allura AC (E129); patentní modř V (E131); ponceau 4R (E124); tartrazin (E102); zeleň S (E142); žluť SY (E110);

- sladidla, jako jsou acesulfam K (E950); aspartam (E951); cyklamát (E952); neohesperidin DC (E959); neotam E961); sacharin (E954); sukralosa (E955).

Metodou LC-MS (KM 25) stanovujeme také další látky přidávané do potravin, jako je kofein, theobromin, askorbová kyselina (E300); dehydroaskorbová kyselina; askorbyl palmitát (E304) a některé složky aromat, které jsou regulovány Nařízením (ES) č. 1334/2008.

Pro průkaz falšování potravin přídavkem nepovolených syntetických látek s barvícím účinkem, jako je fluorescein, ale zejména analýzu v tuku rozpustných barviv (např. ze skupiny Sudan), je využívána multidetekční screeningová metoda LC-MS.

Sreening přítomnosti syntetických barviv v různých technických kapalinách, případně v kosmetických a léčebných prostředcích provádíme na nerutinní bázi podle specifických potřeb zadavatele (zpravidla mimo rozsah akreditace).

Zpět na hlavní stránku

Aktualizováno: 27.5.2024 12:33, Autor: Vladimír Kocourek

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi