Prosím čekejte...
Nepřihlášený uživatel
logo VŠCHT
iduzel: 73909
idvazba: 90625
šablona: stranka
čas: 27.4.2024 23:35:14
verze: 5378
uzivatel:
remoteAPIs:
branch: trunk
Server: 147.33.89.150
Obnovit | RAW
iduzel: 73909
idvazba: 90625
---Nová url--- (newurl_...)
domena: 'www.vscht.cz'
jazyk: 'cs'
url: '/veda-a-vyzkum/vyzkumny-profil-vscht-praha/laboratore/akreditovane-laboratore/mzl/73909'
iduzel: 73909
path: 1/4111/942/994/1014/55555/6428/1316/4319/73909
CMS: Odkaz na newurlCMS
branch: trunk
Obnovit | RAW

Alkaloidy a další biologicky aktivní látky

Laboratoř provádí stanovení několika skupin rostlinných alkaloidů a dalších biologicky aktivních látek v různých rostlinných a živočišných materiálech a potravinách. Specifikace jednotlivých skupin látek a metod pro jejich analýzu je uvedena níže. Používané analytické metody jsou v souladu s požadavky nového prováděcího nařízení (EU) 2023/2783, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu množství rostlinných toxinů v potravinách. 

Tropanové alkaloidy

Tropanové alkaloidy jsou přírodní toxiny, produkované rostlinami například z čeledi lilkovité (Solanaceae), jako je durman obecný (Datura stramonium), či z čeledi svlačcovité (Convolvulaceae), jako je svlačec rolní (Convolvulus arvensis). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-MS/MS nebo HRMS/MS, která zahrnuje až 21 alkaloidů, včetně atropinu a skopolaminu. Pomocí metody U-HPLC-HRMS/MS je možné provádět i kvalitativní screening pro zjištění přítomnosti dalších tropanových alkaloidů, pro které nejsou k dispozici analytické standardy. Tropanové alkaloidy stanovujeme především v potravinách rostlinného původu, cereáliích, pseudocereáliích, bylinných čajích, koření, potravních doplňcích na bázi bylinných extraktů, v dětské výživě, plodinách a krmivech. Nařízení Komise (EU) 2023/915 stanovilo maximální limity pro atropin a skopolamin.

Pyrrolizidinové a chinolizidinové alkaloidy

Pyrrolizidinové alkaloidy a jejich N-oxidy patří do široké skupiny přírodních toxinů vyskytující se v léčivých i plevelnatých rostlinách řady čeledí, jako jsou například brutnákovité (Boraginaceae), hvězdicovité (Asteraceae), bobovité (Fabaceae), řešetlákovité (Rhamnaceae), otočníkovité (Heliotropicaeae), a další. Chinolizidinové alkaloidy jsou přirozené toxické látky produkované rostlinami čeledi bobovité (Fabaceae), jako je zejména lupina neboli vlčí bob. Stanovení těchto alkaloidů provádíme multidetekční metodou U-HPLC-MS/MS nebo HRMS/MS, která zahrnuje až 31 pyrrolizidinových a 2 chinolizidinové alkaloidy. Pomocí metody U-HPLC-HRMS/MS je možné provádět i kvalitativní screening pro zjištění přítomnosti dalších alkaloidů, pro které nejsou k dispozici analytické standardy. Pyrrolizidinové a chinolizidinové alkaloidy stanovujeme v potravinách rostlinného původu, cereáliích, pseudocereáliích, čaji, koření, potravních doplňcích na bázi bylinných extraktů, dětské výživě, plodinách, krmivech a v pylu a medu. Nařízení Komise (EU) 2023/915 stanovilo maximální limity pro sumu všech 21 pyrrolizidinových alkaloidů, včetně jejich N-oxidů. 

Opiové alkaloidy

Opiové alkaloidy jsou typickými zástupci přírodních toxinů obsažených v tobolce máku setého (Papaver somniferum). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která zahrnuje až 7 alkaloidů, včetně morfinu a kodeinu. Opiové alkaloidy stanovujeme v semenech máku a dalších olejnin, v makovině a v pekařských výrobcích. Maximální limit stanovený Nařízením Komise (EU) 2023/915 ve výrobcích pro konečného spotřebitele se vztahuje na sumu morfin + 0,2 x kodein. Pro využití v potravinářství nesmí být podle Vyhlášky 323/1997 Sb. používán mák s obsahem vyšším nežli 25 mg/kg morfinových alkaloidů (morfin, kodein a thebain).

Glykoalkaloidy

Glykoalkaloidy jsou přírodní toxiny, které se vyskytují převážně v bramborách, plodinách patřících do čeledi lilkovité (Solanaceae). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která zahrnuje glykoalkaloidy alfa-solanin a alfa-chaconin ale také jejich degradační produkty, které mají stejnou toxicitu. Glykoalkaloidy stanovujeme v bramborách a výrobcích z nich. Doporučení Komise (EU) 2022/561 uvádí pro tyto komodity orientační (nejvyšší) hodnotu 100 mg/kg pro sumu solaninu a chaconinu.

Kapsaicinoidy

Kapsaicinoidy patří mezi alkaloidy, které můžeme unikátně nalézt u plodů rostlin rodu Capsicum neboli paprik (chilli) a které jsou odpovědné za jejich pálivost. Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která zahrnuje kapsaicin, dihydrokapsaicin a nordihydrokapsaicin. Stanovení kapsaicinoidů provádíme v koření a v čerstvých paprikách. Mimo rozsah akreditace můžeme provést také odhad pálivosti paprik (chilli) ve Scovilleových jednotkách (SHU) nebo stanovit obsah extrahovatelných barviv v jednotkách ASTA (dle ČSN EN ISO 7541).

Alkaloidy rostliny Mitragyna sp. (kratom)

Alkaloidy rostliny Mitragyna speciosa jsou typickými hlavními účinnými látkami tohoto stromu řazeného do čeledi mořenovité (Rubiaceae), jedná se o skupinu indolových alkaloidů. Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS/MS, která zahrnuje mytragynin, 7-hydroxymytraginin a mitraphyllin, a zároveň umožňuje provádět i kvalitativní screening dalších alkaloidů této rostliny, pro které nejsou k dispozici analytické standardy. Stanovení těchto alkaloidů provádíme v produktech na bázi rostliny Mitragyna speciosa, jako je typicky sušený prášek z jejích listů označovaný jako kratom.

Alkaloidy hub

Alkaloidy hub jsou biologicky aktivní látky obsažené v některých rodech hub, jako je například lysohlávka (Psilocybe) a muchomůrka (Amanita). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která má dvě varianty provedení, a to pro samostatné stanovení alkaloidů lysohlávky (psilocin a psilocybin) a pro samostatné stanovení alkaloidů muchomůrky (muscimol, ibotenová kyselina a muskarin).

Alkaloidy koky

Alkaloidy koky jsou skupinou tropanových alkaloidů obsažených v rostlinách rodu Erythroxylon (keřích koka). Jejich stanovení provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS/MS, která zahrnuje kokain a ekgonin, a zároveň umožňuje provádět kvalitativní screening dalších alkaloidů této rostliny, jako jsou například anhydroekgonin a benzoylekgonin, pro které nejsou k dispozici analytické standardy. Alkaloidy koky stanovujeme v pevných a kapalných vzorcích rostlinných materiálů, extraktů a produktů s jejich přídavkem.

Silymarin

Složky silymarinu jsou biologicky aktivní látky ze skupiny flavonolignanů či flavonoidů, které se vyskytují v extraktu rostliny ostropestřec mariánský (Silybum marianum). Směs převážně těchto látek je označována jako silymarin či silymarinový komplex, přičemž obsahově hlavní složkou je směs dvou diastereoizomerů, silybinu A a silybinu B, souhrnně označovaná jako silibinin. Stanovení složek silymarinu provádíme multidetekční metodou U-HPLC-HRMS, která umožňuje kvantitativní stanovení silibinu a zároveň kvalitativní screening (s možností semikvantitativního odhadu) dalších až 11 složek tohoto komplexu. Složky silymarinu stanovujeme v doplňcích stravy a v semenech ostropestřce mariánského.

Aktualizováno: 29.1.2024 09:28, Autor: Vladimír Kocourek

KONTAKT

VŠCHT Praha
Technická 5
166 28 Praha 6 – Dejvice
IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373

Copyright VŠCHT Praha
Za informace odpovídá Oddělení komunikace

Mapa webu
Sociální sítě
zobrazit plnou verzi